Новости

Uncategorized

Foxconn

Компанијата Foxconn, позната како призводител на мобилни телефони Apple iPhone, презентираa 3 нови електрични возила од сопствен развој и производство. Моделот Ц ќе буде СУВ со должина 4.64м и домет дo 745км.
Прочитај повеќе
Uncategorized

Статистика на електрични возила во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, на крајот од 2020 година во Македонија биле евидентирани само 198 патнички моторни возила кои ја користат електричната енергија како гориво. Заклучно со лани, во земјава биле досега увезени 3.345 хибридни автомобили и 134 електрични автомобили, покажуваат податоците на Царинската управа на РСМ. За разлика од минорното користење[ ... ]
Прочитај повеќе
Uncategorized

Рент а кар електрична флота

Со нарачка од 100.000 нови електрични Тесла возила, компанијата Hertz ја менува стратегијата и започнува  рента-а-кар со електрична флота возила. Овој чекор е т.н. “game changer” во автомобилската и рент-а-кар индустријата. Hertz со возилата на Тесла се здоби со голема компетативна предност. Трошоците за сервисирање ги сведе речиси на нула. Дополнително Тесла овозможува бесплатно поолнење[ ... ]
Прочитај повеќе
Uncategorized

Тесла модел 3

Најпродаван модел во септември во Европа е Тесла Модел 3 !!!! Очигледно е дека транзицијата кон електричните автомобили се одвива многу побргу отколку што очекуваа аналитичарите. Уделот на електрични автомобили драстично скока: Во 2019та беше 5%, во 2020 беше 12%, а во 2021 се очекува да достигне 23%. Ако продажбата на електрични автомобили расте со[ ... ]
Прочитај повеќе